15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.sutannesi.com 300
DSÖ den EMZİREN ANNELER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLAMA

AVRUPA PEDİATRİ DERNEĞİNDEN ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Aşağıda orijinal tam metnini bulacağınız yazının okunması ve emziren anneler ile paylaşılması çok önemlidir. COVID-19 Pandemisi sırasında emziren annelerde özellikle 3 konuda dikkatli olunması uyarısında bulunulmuştur.

OVID-19 ve Emzirme Pozisyonu Bildirisi

Anne sütü, koronavirüs enfeksiyonunu pozitif doğrulayan veya şüphelenen annelerin bebekleri de dahil olmak üzere yenidoğanlar için en iyi beslenme kaynağıdır. Enfekte bir anne, aşağıda belirtilen koruyucu önlemleri aldığı sürece, bebeğini emzirebilir. Anne sütü, solunum yolu hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı olabilecek antikorlar ve diğer immünolojik faydalar içerir. Büyüyen kanıtlar, bir çocuğun büyümesi, gelişimi ve sağlığı için emzirmenin ve ayrıca daha sonraki yaşamda obezite ve bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaçınmalarına yardımcı olmanın önemini desteklemektedir.

Emzirilen bebekler için risk nedir?

Bugüne kadar, COVID-19’a neden olan virüs anne sütünde tespit edilmemiştir. Bununla birlikte, hastalık yeni olduğu için, bu kanıt sınırlı çalışmalara dayanmaktadır. Halk sağlığı yetkilileri, virüsün nasıl yayıldığını ve annesinin hastalığı olan bebekler için ne tür riskler oluşturduğunu öğrenmeye devam ediyor. COVID-19 ve başka bir koronavirüs enfeksiyonu (Şiddetli Akut Solunum Sendromu, SARs-CoV) olan kadınlar arasındaki sınırlı çalışmalarda, virüs anne sütünde tespit edilmemiştir. Wuhan, Çin’den yapılan son bir çalışmada, araştırmacılar hamilelik sırasında COVID-19 olan altı hastadan anne sütü örnekleri (ilk emzirme döneminde) topladı ve test etti; tüm numuneler virüs için negatif test edildi. Ancak, bu sonuçları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Ana bulaşma riski, enfekte bir annenin solunum yolundan kaynaklanıyor gibi görünmektedir. Şimdiye kadar elde edilen deneyim, COVID-19’un hastalık seyrinin genellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda şiddetli olmadığını göstermektedir.

Risk nasıl yönetilebilir?

DSÖ’nün şu anki rehberliği, COVID-19’lu kadınların bunu yapmak istediklerinde emzirebilmeleridir, ancak aşağıdakiler de dahil olmak üzere önlemler almalıdırlar:

  1. Ağız ve burnu örten maske takmak da dahil, besleme sırasında solunum hijyeninin uygulanması.
  2. Bebeğe dokunmadan önce ve sonra 20 saniye boyunca ellerinizi sabun ve suyla yıkayın.
  3. Dokunduğunuz yüzeyleri rutin olarak temizleyin ve dezenfekte edin.

Anne ile yakın temas ve erken özel emzirme, bebeklerin gelişmesine yardımcı olan şeylerdir. Bu nedenle, bir annenin COVID-19’u olsa bile, bebeğine dokunup tutması, iyi solunum hijyeni ile güvenli bir şekilde emzirilmesi, bebeğin cildini cilde tutması ve çocukla bir oda paylaşması teşvik edilir. Genel olarak, DSÖ annelerin sadece ilk altı ay boyunca bebeklerini emzirmelerini önerir. Daha sonra anneler hem emzirmeli hem de çocuğa iki yaşına kadar ve hatta ötesine besleyici ve sağlıklı yiyecekler vermelidir.

Anne emzirmeyecek kadar çok hastaysa ne yapmalı?

Bir anne COVID-19 nedeniyle bebeğini emzirmek için çok iyi değilse; sütü sağarak vermek, relaktasyon (emzirmeye ara verme veya çok az bir süre sonra emzirmeye devam etme süreci) da dahil olmak üzere bebek anne sütünün güvenli bir şekilde verilmesi için destek almalıdır. Sertifikalı süt bankalarından donör anne sütü kullanımı da düşünülebilir.

Daha fazla bilgi için DSÖ web sitesini ziyaret edin: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-covid-19-pregnancy-childbirth-and-breastfeeding

ORJİNAL METİN

COVID-19 and Breastfeeding Position Paper

Breastmilk is the best source of nutrition for infants, including infants whose mothers have confirmed or suspected coronavirus infection. As long as an infected mother takes appropriate precautions—outlined below—she can breastfeed her baby. Breastmilk contains antibodies and other immunological benefits that can help protect against respiratory diseases. A growing body of evidence supports the importance of breastfeeding for a child’s growth, development, and health, as well as for helping them avoid obesity and noncommunicable diseases later in life.

What is the risk for breastfed infants?

To date, the virus that causes COVID-19 has not been detected in breastmilk. However, as the disease is new, this evidence is based on limited studies. Public health officials are continuing to learn about how the virus spreads and what kind of risks it poses to infants whose mothers have the disease. In limited studies among women with COVID-19 and another coronavirus infection (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARs-CoV), the virus was not detected in breastmilk. In a recent study from Wuhan, China, researchers collected and tested breastmilk samples (at first lactation) from six patients who had COVID-19 during pregnancy; all samples tested negative for the virus. However, more research is needed to confirm these results. The main risk of transmission appears to come from the respiratory tract of an infected mother. Of importance, the experience obtained so far shows that the disease course of COVID-19 generally is not severe in infants and young children.

How can the risk be managed?

WHO’s current guidance is that women with COVID-19 can breastfeed if they wish to do so, but they should take precautions, including:

  1. Practicing respiratory hygiene during feeding, including wearing a mask covering mouth and nose.
  2. Washing hands with soap and water for 20 seconds before and after touching the baby.
  3. Routinely cleaning and disinfecting surfaces they have touched.

Close contact with the mother and early, exclusive breastfeeding are both things that help babies thrive. So even if a mother has COVID-19, she is encouraged to touch and hold her baby, breastfeed safely with good respiratory hygiene, hold the baby skin-to-skin, and share a room with the child. In general, WHO recommends that mothers exclusively breastfeed their infants for the first six months of life. Thereafter, mothers should both breastfeed and give the child nutritious and healthy foods up to the age of two years and even beyond.

What to do if the mother is too ill to breastfeed?

For more information, visit the WHO website: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-covid-19-pregnancy-childbirth-and-breastfeeding

If a mother is too unwell to breastfeed her baby due to COVID-19, she should receive support for safely giving her baby breastmilk via other means, including expressing milk, relactation (the process of resuming breastfeeding after a period of no breastfeeding or very little breastfeeding), or the use of donor human milk from certified milk banks.

Paylaş:
Kategori:Anne Sütü
Önceki Yazı
DOĞRU BİBERON NASIL SEÇİLİR?